
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

MAY - 6 2014 

Mr. Jared Ellsworth, P.E. 
Manager, Pipeline Safety 
Williams West, Gas and Liquids 
295 Chipeta Way 
Salt Lake City, UT 84108 

Dear Mr. Ellsworth: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Following a July 15, 2013, preliminary determination ofthe Director, Western Region, Pipeline 
and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), by letter dated August 27, 2013, 
Williams Field Services Company (Williams) requested an interpretation of the applicability of 
the Federal hazardous liquid pipeline safety regulations at 49 CFR Part 195 to certain facilities it 
operates. Specifically, you asked whether the exemption for "in-plant piping systems" in 49 
CFR 195.1(b)(8) applies to a pipeline operated by Williams that transports highly volatile liquid 
(HVL) from a fenced product storage facility across river and private road crossings to another 
fenced location where HVL processing equipment is located. In addition, you asked whether the 
tanks that receive product from the incoming pipeline meet the breakout tank definition in 
§ 195.2. 

First, it should be noted that§ 195.l(a)(l) states, in general, that "any pipeline that transports a 
highly volatile liquid is regulated." The list of exemptions in paragraph (b) are narrowly defined. 
In its entirety, the exemption for in-plant piping systems in § 195.1 (b )(8) cited by Williams reads 
as follows: 

§ 195.1 Which pipelines are covered by this Part? 

(a) Covered. Except for the pipelines listed in paragraph (b) of this 
Section, this Part applies to pipeline facilities and the transportation of 
hazardous liquids or carbon dioxide associated with those facilities in or 
affecting interstate or foreign commerce, including pipeline facilities on 
the Outer Continental Shelf (OCS). Covered pipelines include, but are not 
limited to: 
(1) Any pipeline that transports a highly volatile liquid; 
(2) ... 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written 
clarifications of the Regulations ( 49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect 
the agency's current application of the regulations to the specific facts presented by the person requesting the 
clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to help the 
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(b) Excepted. This Part does not apply to any of the following: 
(1) ... 
(8) Transportation of hazardous liquid or carbon dioxide through onshore 
production (including flow lines), refining, or manufacturing facilities or 
storage or in-plant piping systems associated with such facilities; 

2 

Based on the information provided in your request, it appears that the facilities involved are 
storage and processing facilities, not production, manufacturing, or refining facilities. Therefore, 
the exemption for "in-plant piping systems associated with such facilities" would not apply. In 
addition, you stated that the HVL pipeline running between the two fenced locations crosses a 
stream. A failure of the pipeline could potentially impact the water in the stream which in tum, 
could impact the safety of other properties beyond Williams' property. In some circumstances, a 
pipeline transporting hazardous liquids across rivers or streams can be subject to the regulations 
even if the same entity owns the land on either side of the river or strearn. 1 

With regard to your second question, under§ 195.2 a breakout tank is defined as: 

Breakout tank means a tank used to (a) relieve surges in a hazardous liquid pipeline 
system or (b) receive and store hazardous liquid transported by a pipeline for reinjection 
and continued transportation by pipeline. 

In this case, the HVL is received from the incoming pipeline, stored in the tanks and/or 
transported to and from the HVL processing area, and ultimately reinjected into a pipeline for 
continued transportation. Therefore, these tanks appear to meet the definition of breakout tanks. 

Please note that this response to your August 27, 2013, request reflects PHMSA's preliminary 
views of the applicability of Part 195 regulations based on the limited information of the 
description of the facilities in your letter. PHMSA may need to collect additional information 
and possibly conduct a site visit to make a final determination. 

If we can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe of my staff at 202-366-5523. 

/ 
/~ 

Director, Office of Standards 
and Rulemaking 

1 In some states, the land underneath the river or stream bed is deeded to the property owner. 
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August27, 2013 

Mr. Jeffrey D. Wiese 
Associate Administrator for Pipeline Safety 
Office of Pipeline Safety (PHP-30) 
PHMSA, U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590-0001 

RE: Request for Written Regulatory Interpretation 
Williams Field Services Company - OPI D #30826 

Dear Mr. Wiese: 

Williams Field Services Company, in response to a July 15, 2013 letter received from the 
DOT/PHMSA, Western Region, respectfully seeks, pursuant to CFR 49, Part 190.11 (b)(1 ). 
official interpretation answering the two questions detailed below regarding CFR 49, Parts 
195.1 (b)(8) and 195.2. Williams believes current operation of the subject pipeline is fully 
compliant with applicable regulatory requirements. 

1. Is a plant pipeline used to transfer HVL product to a fenced storage tank facility located 
on plant property but outside the plant fence and upstream of a pressure influencing 
device, subject to 49 CFR Part 195 pipeline safety regulations? 

• CFR 49, Part 195.1 (b)(8) exempts in-plant piping systems and associated 
facilities, such as storage. 

2. Are storage tanks used only to receive and store product transferred from a plant and not 
intended to relieve surges or to receive and store hazardous liquids transported by a 
pipeline for reinjection and continued transportation by pipeline considered breakout 
tanks? 

• CFR, 49, Part 195.2 Definitions. Breakout tank means a tank used to (a) relieve 
surges in a hazardous liquid pipeline system or (b) receive and store hazardous 
liquid transported by a pipeline for reinjection and continued transportation by 
pipeline. 

Please see the attached schematic depicting the transfer pipeline and plant storage tank facility 
(Attachment 1 ). 

Sincerely, 

UuUf!t-
Jared Ellsworth, P.E. 
Williams West- Gas and Liquids 
Manager- Pipeline Safety 
295 Chipeta Way 
Salt Lake City, UT 84108 
Office: 801 .584.6539 
Mobile: 801.243.5365 

Attachment (1) 

cc: Chris Hoidal 
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